Музика за сетива невидими…

Избрани пиеси за бъдещите майки в изпълнение на:

Ивелина Иванчева, пиано и чембало

Десислава Чолакова, цигулка

Музика за сетива невидими...

След тишината, това, което се доближава най-много до изразяване на неизразимото, е музиката.

Олдъс Хъксли

Музиката е навсякъде около нас. Целият ни живот е ритъм и хармония. Това е универсалният език на човечеството.

Записахме диск, който нарекохме „Музика за сетива невидими…”. Това е историята на диска. Тя много прилича на съвременна приказка, която имаме удоволствието да живеем. Бихме искали да предадем част от магията и на Вас.

Историята на „Музика за сетива невидими…”

Ивелина Иванчева е пианист от световна величина, преподавател в Национална музикална академия „Панчо Владигеров”, носител на Златна лира (2015), лауреат на национални и международни конкурси. Тя е и един от основателите на Национална асоциация по пренатално възпитание в България. Дълго време тя разработва идеята за създаването на диск с музика, подходящ за слушане по време на бременността. Подбира произведения и определя специфичен начин на подредбата им, който счита за най-подходящ за развиване на уменията и качествата на личността още в периода преди раждането.

За да бъде реализиран проекта в неговия пълен потенциал, е необходимо да се съчетаят много събития и хора на едно и също място и в едно и също време.

През 2015 г. Десислава Чолакова, виртуазен международно признат цигулар, концерт-майстор на Оркестъра на БНР, очаква първото си дете. Точно това се оказва подходящият момент за запис на диск като „Музика за сетива невидими…”. Двете виртуозни музикантки правят финалния подбор на произведенията за диска и избират 22 класически пиеси.

Сред тях са произведения на Волфганг Амадеус Моцарт, Лудвиг ван Бетовен, Сергей Рахманинов, Франсоаз Шуберт, Пьотр Илич Чайковски, Бела Барток, Васил Казанджиев, Георги Златев-Черкин, Дмитрий Шостакович и Франц Шуберт. Основно място заема „Детски албум за пиано” оп. 39 на Чайковски – по него Валери Петров пише „В лунната стая”, а Николина Георгиева създава едноименния куклен спектакъл за деца.

Когато музикантите са готови, идва време за намиране на студио, в което да се осъществят записите. През юни 2015 г. благодарение на Дона и Николо научихме за Intelligent Music Studios. Дискът беше записан само за три дни на практика на един дъх. Специални благодарности дължим на Иво и Пламен от студиото за професионализма и ценните съвети при осъществяването на записите.

През 2016 г. оформихме документалната част, свързана с възпроизвеждането на диск с музика. За дизайна, оформлението и тиражирането се погрижи Вели, благодарение на нея и на екипа на „М-Дизайн” дискът и неговото послание бяха окончателно оформени като визия.

Понякога, за да се осъществи едни проект, са необходими усилията на много хора в различни отрязъци от време. За нас този диск се случи по магичен начин и има уникална енергия, надяваме се да можем да предадем и на вас, неговите слушатели, частица от вълшебството.

Защо точно тези произведения?

На практика всеки диск с музика, който харесва на майката, е подходящ за слушане преди раждането. За този конкретен диск Ивелина Иванчева е подбрала класически произведения на български и чуждестранни автори. Представено е разнообразие от стилове, което да послужи за основа за формиране на отношение към музиката на настоящите и бъдещите слушатели.

За кого е предназначен този диск?

Дискът е за всички любители на класическата музика. Специалното му предназначение е да бъде слушан от бъдещите майки в периода на бременността, за техните близки и приятели.

Повече за слушането на музика в периода преди раждането можете да прочетете тук.

В този вдъхновяващ проект участват:

Ивелина Иванчева, пиано и чембало

Десислава Чолакова, цигулка

  • Подбор на пиесите: Ивелина Иванчева
  • Текст: Дарина Пачова, Ивелина Иванчева
  • Изображения: Мария Джонгова, Shutterstock Inc., Can Stock Photo Inc.
  • Звукозапис: Intelligent Music Studios
  • Дизайн и тиражиране: „М-Дизайн” ЕООД
  • Продуцент: „Едикта“ ООД

Продуктът е регистриран в Министерство на културата с № 57361/26-10-2016 и Музикаутор.

Дискът можете да закупите от офиса на Център за здраве и образование „Едикта”, онлайн в електронния магазин на „Едикта“ и от БГкнига ЕАД, Книжна борса „Искър”.