Ивелина Иванчева

Ивелина Иванчева е родена в София. Завършва Средно музикално училище „Любомир Пипков” в класа на доц. Лидия Кутева и продължава обучението си в Национална музикална академия в класа на проф. Богомил Стършенов.

От 1976 до 1978 г. посещава летни семинари по клавирна интерпретация във Ваймар, Прага и Париж. През 1979 г. специализира пиано в Академия „Санта Чечилия”, Рим. Лауреат е на конкурса „Алесандро Казагранде” за клавирни дуа съвместно с А. Атанасов през 1980 г.

Като солист и камерен изпълнител има голям брой записи в БНР, Радио Женева и Радио Лугано. Постоянен сътрудник на Камерна капела „Полифония” с основател Ивелин Димитров. Концертирала е в България, Сърбия, Хърватска, Италия, Франция, Германия, Унгария, Швейцария, Гърция, Испания, Турция, Малта, Канада, Индия, Китай и др.

Участвала е в международните фестивали „Охридско лято”, „Салон на изкуствата”, „Аполония”, „ppianissimo”, „Софийски музикални седмици“ и е първи изпълнител на голям брой произведения в прегледите „Нова българска музика”.

Провела е педагогически семинари в Гърция и Малта, както и по програма Еразъм в Бари, Италия.

Има издадени компакт-дискове „Пеещи клавиши” с клавирна музика за деца, „С красотата и мъдростта на българската песен” съвместно с тенора Огнян Николов и др.

Автор е на предаването „Албум за пиано” на Канал 1 на БНТ и педагогическото пособие „Игра на клавиши“.

Член и председател на жури на наши и международни клавирни конкурси.

Носител на Златна лира (2015) на Съюза на музикалните и танцови дейци в България.

Понастоящем е професор по дисциплините Методика на клавирното обучение и Педагогическа практика в Инструментален факултет и по Ритмика във Вокален факултет на Национална музикална академия „Панчо Владигеров”, София.