Хомеопатия

Тук сме отговорили на най-често задаваните въпроси за хомеопатията. Ако не намерите това, което ви интересува по-долу, можете да ни пишете, за да може наш специалист да ви отговори възможно най-бързо.

 

 


Какво представлява хомеопатията?

“Хомеопатията лекува по-голям процент от случаи, от който и да е било друг метод на лечение, и без съмнение е по-безопасна, по-икономична и най-завършената медицинска наука”

Махатма Ганди

Хомеопатията е ефикасна научна система за лечение, която се основава на естествените тенденции на тялото да се самоизлекува. Тя приема, че всички симптоми в състояние на болест са израз на дисхармония на целия организъм. Трябва да се лекува не болестта сама по себе си, а болния човек във всички негови аспекти – психика, емоции и физическо тяло. Хомеопатията съществува повече от 200 години. Тя почива на същите физически закони и биологични принципи, на които се основават другите явления в природата и света около нас. Ако за пръв път се срещате с хомеопатията, някои от тези закони може би не са Ви познати.

Основният принцип на хомеопатията се нарича Закон на подобието –“Similiasimilibuscurentur” или “Подобното се лекува с подобно”. На практика той означава следното: когато здрав човек приеме дадено вещество той може да получи определени симптоми. Един болен човек, страдащ от същите тези симптоми, ще бъде излекуван с хомеопатичното лекарство, приготвено от това вещество. Още преди 2000 години Хипократ е говорил, че има два подхода за лечение на болните – “лечение чрез протвоположното” и “лечение чрез подобното”. Този факт е бил известен и прилаган при лечението в продължение на векове.

През 1796 г. немският лекар, Самуел Ханеман, го преоткрил и формулирал Закона на подобието. Той създал нов метод на лечение, който нарекъл хомеопатия (от гръцките думи – “homeo”– подобен и “pathos”– страдание).

Как действат хомеопатичните лекарства?

Вашият лекар-хомеопат ще Ви даде хомеопатично лекарство, което предизвиква у здрав човек симптомите, от които Вие страдате (индивидуално подбрано!). Освен това ще вземе предвид особеностите на Вашите емоции и психика, защото в хомеопатията не се предписват лекарства конкретно за мигрена или астма, а се анализира цялостното състояние на организма. Хомеопатичните лекарства не могат да предизвикат странични ефекти и към тях не се привиква. Самите лекарства се приготвят по специална технология. Те стимулират собствените защитни сили на човекаЦелта на хомеопатичното лечение е да достигнете такова ниво на здраве, че да не се нуждаете от често приемане на лекарства.

Какво е необходимо да знае лекарят – хомеопат за Вас?

За да бъде определено индивидуалното Ви лекарство е необходима изчерпателна информация в много насоки:

 • разбиране за това какво представлявате като личност;
 • всички Ваши оплаквания;
 • детайлно описание на всички Ваши усещания;
 • минали заболявания (Ваши и на други членове на семейството);
 • общ тонус и ниво на енергия;
 • начин на живот.

Трябва да съобщите на хомеопата всички Ваши особености. По този начин ще подпомогнете лекаря при избора на индивидуално лекарство. Всичко, което кажете, е обект на лекарска тайна.
Първоначалната консултация може да продължи повече от 1,30 часа.

Как протича лечението?

Хомеопатичните лекарства обикновено са под формата на гранули или течност. В интервал от 20 минути преди приема на лекарството не трябва да поставяте нищо в устата си (вкл. вода, цигари, дъвки и т.н.). Същото изискване се спазва и 20 минути след приемането на лекарството. Вашият хомеопат ще Ви посъветва да избягвате употребата на кафе, мента и продукти, съдържащи ментол, евкалипт или камфор, тъй като тези вещества могат да понижат действието на лекарството.

Преди да си тръгнете проверете дали правилно сте разбрали инструкциите за приемане на лекарството.
Хомеопатичните лекарства трябва да се съхраняват на тъмно и хладно място, далече от силни миризми и източници на лъчение – компютър, мобилен телефон (не в хладилник, не срещу телевизор). Ако пътувате със самолет не позволявайте лекарствата да бъдат облъчвани с рентгенови лъчи.
Уведомете Вашия хомеопат за всички лекарства и хранителни добавки, които приемате редовно. Съобщете му за предстоящи посещения при зъболекар. При лечението на зъбите често се използват силно миришещи лекарства, които могат да намалят или попречат на действието на хомеопатичното лекарство. Такъв ефект могат да имат и други методи на лечение. Ето защо не предприемайте нищо във връзка с Вашето здраве, преди да се посъветвате с Вашия хомеопат. В случай, че настинете, имате главоболие или някакви други симптоми, би било добре да ги обсъдите първо с него.

Какво се случва след като започне лечението?

След като вземете лекарството може да забележите промени. Някои пациенти преживяват период на изключително благополучие и оптимизъм. При други хора част от симптомите могат да се засилят за кратко време. Това е добър знак, че лекарството действа. Има случаи, в които се появяват симптоми на настинка, обриви или увеличаване на някакъв вид секреции. Това е като “пролетно почистване” на организма и показва, че той преминава през етап на прочистване и възстановяване. По тази причина може да се “обадят” за кратко някои стари Ваши симптоми. Тези симптоми ще отминат сами и не трябва да се приемат лекарства във връзка с тях. Те са много важна част от лечебния процес. Ако има нещо, което Ви притеснява, обадете се на лекуващия Ви хомеопат колкото се може по-рано. Важно е той да знае какво се случва. Бихте могли да записвате настъпващите промени, за да ги обсъдите при следващата консултация.

Колко дълго продължава лечението?

Това зависи много от Вашето заболяване и от другите индивидуални характеристики на Вашия случай. Срокът на лечение не може да бъде определен предварително. Необходимо е да бъде наблюдаван за известно време начина, по който Вашият организъм отреагирва на хомеопатичното лекарство – стимул. Може да се каже, че едно бавно развиващо се страдание или такова, което съществува от няколко години, няма да изчезне незабавно, въпреки че доста бързо може да се постигне подобрение. При острите състояния може да се постигне сравнително бързо излекуване.

Бъдете търпеливи! Помнете, че всеки случай е различен и няма еднакви пациенти. В дългосрочен план за Вас е много по-добре да бъдат отстранени както причината за болестта, така и нейните прояви, отколкото само да се облекчават или подтискат отделни симптоми.

Има ли някакви препоръки относно храненето и начина на живот?

По време на хомеопатичното интервю Вашият хомеопат ще Ви зададе въпроси относно начина на живот и хранене. Той може да Ви препоръча определени промени, особено ако това ще благоприятства лечението. Разбира се една добра диета (по-малко рафинирана захар, преработени храни и алкохол), е необходима за поддържане на добро здраве. Все повече се утвърждава схващането, че храната може да бъде най-доброто лекарство. За тази цел обаче е необходимо да изучите изкуството на комбиниране на храните и да не използвате изкуствени оцветители, подсладители и консерванти.

В какви случаи е показано хомеопатично лечение?

Правилното хомеопатично лечение укрепва имунната система и възстановява вътрешната хармония на организма. То може да излекува както функционални нарушения така и сериозни потологични промени в тъканите и органите.

 • Оплаквания, свързани с критични периоди от живота – бременност, ражданеи послеродов период, кърмене, пубертет, климакс, прекомерно бърз растеж или преждевременно стареене  на организма, изоставане в развитието, поведенчески проблеми.
 • Състояния след уплаха, скръб, фрустрация, провал в бизнеса, загуба на любим човек и  други стресови житейски ситуации.
 • Физически травми – натъртване, навяхване, изкълчване, изгаряне – в зависимост от тежестта на травмата се прилага самостоятелно или в комбинация с други методи.
 • Остри  заболявания от всякакъв характер – грип, ангина, бронхит, пневмония, гастрит, хранителни отравяния, диарии, бъбречни и жлъчни колики и  др.
 • Хронични заболявания на всички органи и системи – пълно излекувани или облекчаване на състоянието в зависимост от стадия на болестта.Колкото по-рано се започне хомеопатично лечение, толкова по-големи са шансовете за излекуване, особено при хормонални нарушения, кожни проблеми, алергии, астми, бронхити, артрити, невралгии, неврози, депресии, храносмилателни разстройства и др.