Курс „Аюрведично хранене и поведение за балансиран живот“

НОВО:

Курс „Аюрведично хранене и поведение за балансиран живот“

За лекари, специалисти и неспециалисти.

Вече не е необходимо да ходите до Индия, за да получите автентично и  стойностно познание по Аюрведа. Център Ананда предоставя уникалната възможност да го сторите и тук, в България. Нашият център от години си партнира с изтъкнатия Институт за аюрведа и интегративна медицина в Бангалор и организира лечебни екскурзии до полуострова. Сега по инициатива на Ананда, сдружение Каруна, двама от най-висококвалифицираните специалисти на института ще гостуват на София и ще предлагат индивидуални консултации и също така възможност за професионално обучение в рамките на цикъл от няколко модула.  Завършването на пълния цикъл от модули (общо шест на брой) е чрез изпит, който удостоверява усвояването на материала и дава право на завършилите да провеждат аюрведични терапии. За тези, които не са лекари или не искат да се занимават професионално, първите три модула позволяват придобиването на ценни знания за това как да живеем и да се храним балансирано за постигането на дълголетие.

Целта на програмата е да осигури по-задълбочено разбиране за аюрведа и практическо познание във всички нейни аспекти. Освен това ще запознае учениците с аюрведичните принципи на хранене и пълноценен начин на живот. Завършилите целия цикъл ще имат капацитета да водят консултации по отношение на здравословното състояние на човек в зависимост от неговата телесна конституция.

Какво да очаквате от пълната програма:

А) осъзнаване

Този аспект се свързва с това човек да разпознава симптомите.

 • Запознаване с типичните хранителни и житейски практики, влияещи върху определени заболявания.
 • Запознаване с типичните симптоми, разкриващи дисбаланс.
 • Запознаване с ролята на ума като двигател в живота от гледна точка на йога и аюрведа.

Б) знания

Този аспект се свързва с това човек да разпознава симптомите и да стига до първопричината за болестите.

 • Ученикът ще придобие знание за определяне на хранителната диета, съответстваща на индивидуалната физиология и психология на пациента, а също и на базата на фактори като възраст, професия и други.
 • Ще има знанието за основополагащите принципи на аюрведа, с които ще може да предписва най-подходящата храна и дейности за конкретния пациент.
 • Ще придобие знание за йога като система за справяне със стреса и доброто ѝ въздействие върху храносмилането.

В)  умения

 • Ученикът ще бъде обучен да работи с трите фенотипа, базирани на морфологичните характеристики на индивида. Ще може да консултира и да дава съвети за полезните и вредни навици и действия спрямо състоянието на всеки индивид.
 • Ще бъде обучен да изготвя 20 подбрани аюрведични диети и да познава хранителната им стойност.
 • Ще бъде обучен да изготвя 4 подбрани козметични средства за поддържане на красиво тяло.
 • Ще бъде обучен в йога техники, свързани с по-доброто храносмилане и постигане на вътрешен покой.

Програмата е разделена на шест модула със следните теми:

Модул 0 – „Фундаментални концепции на аюрведичното хранене и начин на живот“.

Модул 1 – „Въведение в аюрведичната представа за индивидуален режим на хранене и поведение за здравословен начин на живот“.

Модул 2 – „Въведение в аюрведичния принцип за разбиране на състоянието на дисбаланс“.

Модул 3 – „Въведение в аюрведичната представа за причините на заболяванията“ (патогенеза).

Модул 4 – „Стратегии за възстановяване на здравето“, провеждан в института в Индия.

Модул 5 – специален модул, посветен на диначаря, ежедневния ни режим, провеждан в института в Индия.

Всеки модул се състои от 40 учебни часа.

 • Модул 0 е фундаментът и подстъпът към останалите аюрведични класове.
 • Модули 1 до 3 се състоят от 80% теория и 20% практически часове.
 • Модул 4 включва 20% теория и 80% практика, а също и дневно посещение в уважавана аюрведична клиника.
 • Времевата рамка за приключване на всички модули е 2 години.
 • След записване към всеки модул, се раздават предварително допълнителни материали.

Диплома

 След всеки модул учениците получават сертификат за завършен модул. Диплома за „Определяне на аюрведична хранителна диета и здравословен начин на живот“получават само тези, които завършат успешно всички модули, включително последния пет, стажански модул. Останалите, които не преминат пълния цикъл получават удостоверение за завършените модули, но не и диплома за аюрведа консултант.

Само тези, които имат удостоверение за завършен курс или модул могат да се включат директно в модул 1, но не и в по-горните нива. За целта трябва да предоставят  копие на серитификата и подробна информация за обучението, през което са минали. За всички, които имат обща представа по аюрведа, придобита от четене на книги и допълнителна литература, е необходимо да започнат от модул 0.

Информация за лекторите

Д-р Гириш Кумар

Д-р Гириш Кумар завършва през 2008 г. Държавния аюрведичен медицински колеж в Бангалор, Карнатака, Индия. Оттогава насам се занимава професионално с аюрведично лечение в редица престижни институции – Аюрведичния медицински колеж Атрея, Фондация за съживяване на местните здравни традиции (FRLHT), главен консултант е в клиника Шри Венкатешвара и гостуващ консултант в Аюр Арогя Дхама в Бангалор. Понастоящем води отдел „Образование и Иновации“ в FRLHT. Има съществен принос в развитието, управлението и приложението на различни аюрведични образователни програми, както за непрофесионалисти, така и за парамедици и медицински служители. Изнасял е лекции по аюрведа в редица страни, сред които Чили, Боливия, Шри Ланка, Тайланд и Сингапур. Професионалните му интереси и лични занимания са в сферата на ботаниката, градинарство, озеленяване и изследване на традиционните методи за лечение.

Д-р Сварналатха Чандхран

Д-р Сварналатха Чандхран е дипломиран аюрведа специалист, специализирала в областта на диететиката и ресторантьорство в Университета „Индира Ганди“ в Ню Делхи, а  освен това има академични удостоверения по биология, епидемиология и биостатистика от  Медицинския колеж „Сейнт Джонс“ и диплома по научно писане, издадена от Медицински университет Станфорд. Тя е сред най-опитните обучители във FRLHT и работата й е свързана с обучението както на деца, така и на медицински представители по селата и на знахарите сред племенните общности на Индия. Има голям принос в осъществяването на редица успешни клинични изследвания за това как аюрведичните терапии оказват положително въздействие при затлъстяване, диабет от тип 2, псориазис, уртикария.

Понастоящем работи като научен сътрудник в FRLHT, където отговаря за различни обучителни програми като програма за „Интегративни аюрведични и хранителни науки“.

ЦЕНИ:

 • 520 лв за един модул
 • 450 лв при записване до 11 ноември
 • Индивидуална консултация – 60 лв