Целебната сила на приказки, митове и сънища

Петъчна група за четене и обсъждане на приказки, митове и сънища за възрастни.

За всички, които обичат приказките, митовете, легендите, сънищата…
и за тези, които сега ги откриват като средство за душевна алхимия.

Приказките като терапия за душата – интервю със Силвия Маринова

Срещи в петък от 18:30 до 20:30 ч. в офиса на ЦЗО „Едикта”

Важно: Необходимо е да запазите мястото си предварително! Срещите се провеждат в група от най-малко 3 човека.

Предстоящи дати

 • 8.03.2019
 • 15.03.2019
 • 22.03.2019
 • 29.03.2019
 • 05.04.2019
 • 12.04.2019
 • 19.04.2019

Надявам се не смятате, че приказките са само за деца? Вековната традиция да се четат приказки на децата не се състои само в това да се развива въображението им. Приказките и митовете в символна форма  представят базисни душевни модели и тяхната динамика, която преживява всеки от нас. Затова са все така актуални и затова намират все повече място в писхотерапията. Дори само четенето и преживяването на образите, без те да бъдат анализирани и съпоставяни с конкретни житейски ситуации, подкрепя психиката в справянето й с житейските предизвикателства. А когато вникнем по-дълбоко в посланията на образите им, можем да намерим много необходими ни отговори, решения, насоки.

В тази група ще се занимаваме с това – да усетим коя приказка/мит ни резонира най-силно и защо, какво послание ни носи, какво можем да научим за себе си и за това как да изцелим живота си. Оставяйки образите да ни водят, ще се опитваме да долавяме душевните течения и към какво ни насочват в живота ни. А когато групата се сплоти достатъчно, за да стане приемливо споделяне на сънища, ще се потопим и в тяхната магия. Техните послания са много по индивидуални и често по недвусмислен начин балансират настоящето ни състояние, провокират ни към по-фино осъзнаване на житейската ни ситуация или подсказват пътища за развитие.

А балансира ли се душевното равновесие, се балансира и здравето. Затова и избрах това заглавие на групата.

Предложението е отправено към всички,

 • които са изправени пред потребността (вътрешна или външна) да изцелят определен аспект от живота си – здраве, взаимоотношения, социално утвърждаване, личностна удовлетвореност, професионално развитие или финансова стабилност;
 • или към тези, които усещат подтик да разширят разбиранията си и да израстнат на ново ниво на себепреживяване, да разгърнат творческият си потенциал, способността си да обичаме и се радваме повече на живота;
 • към тези, които биха искали да разберат как символният материал на приказките и митовете помага в развитието на децата им, чрез собствен опит;
 • за всички харесващи и обичащи приказките. 🙂

Срещите на групата ще се провеждат в петък от 18:30 до 20 ч. в ЦЗО Едикта с адрес: ул. Иларион Макариополски №2, ет. 1 по предварителен график.

Цена: 15лв./посещение

Силвия Маринова – психолог с психотерапевтично обучение към Българското общество по аналитична психотерапия „К. Г. Юнг“.

За информация и въпроси можете да се свържете с мен на 0888 654 150, silvyamarinova@abv.bg или в месинджър на Фейсбук страницата „Поканата“.